1. Hjem
  2. Neighbourhood
  3. Viden og Inspiration
  4. Vores blog
  5. Puzzel er partner ved stemmeoptællingen til Eurovision Song Contest

Fra bloggen

Puzzel er partner ved stemmeoptællingen til Eurovision Song Contest

I fem år i træk har Puzzel samarbejdet med digame GmbH om at levere liveafstemning til Eurovision Song Contest.

Hvert forår samles millioner af mennesker i Europa, Storbritannien og Australien foran fjernsynsskærmen for at se Eurovision Song Contest. Når afstemningen starter, finder de telefonerne frem for at afgive deres stemmer og heppe på deres favoritsange. Men hvad sker der bag scenen ved verdens største livetransmitterede musikevent? Hvor sendes stemmerne hen? Og hvordan tælles de op?

Her er et smugkig bag scenen!

Vinderpræstation

digame har siden 2004 været European Broadcasting Unions officielle afstemningspartner ved Eurovision Song Contest. Hvert år samarbejder virksomheden med en række udvalgte telekommunikationsudbydere om at indsamle og optælle stemmerne under de livetransmitterede semifinaler og selve finalen.

Puzzel har stået for SMS-liveafstemningen for Norge de seneste fem år. “På grund af den meget høje stemmedeltagelse under Eurovision Song Contest er det meget vigtigt at have samarbejdspartnere, der kører på højtydende platforme,” forklarer Project Manager hos digame, Josie Türk. “Puzzel er en telekommunikationspartner, som vi kan regne med, når det gælder håndtering af et enormt antal stemmer i løbet af meget kort tid.”

Selv om vi er bundet af tavshedspligt i forhold til det samlede antal stemmer, vi behandler hvert år, kan vi godt afsløre, at nordmændene er meget aktive stemmeafgivere sammenlignet med andre lande. I ville blive forbløffede over at vide, hvor mange stemmer, der kan afgives på blot 30 minutter.

Lys, kamera, action!

Puzzel har leveret teleafstemningsløsninger til nogle af de mest sete tv-shows i Norge de seneste 10 år. De største programmer inkluderer Idol, Big Brother, X Factor og Skal vi danse.

Hvert show kræver en skræddersyet konfiguration, som Puzzels fleksible cloudbaserede kontaktcenterløsning kan levere. Ved Eurovision Song Contest håndterer Puzzel alle SMS-livestemmer og overfører derefter det endelige resultat til digames centrale afstemningsplatform, der kaldes Pan European Response Platform (PERP).

Seerne kan kun stemme på deres favoritsang 20 gange og kan ikke stemme på deres eget land. Hver gang, der afgives en stemme, sender Puzzel en automatisk besked for at bekræfte, at stemmen er modtaget, og om den er inden for de godkendte regler.

“SMS er stadig den mest behagelige og nemmeste måde at stemme på, og naturligvis er forbindelsen til andre SMS-platforme meget standardiseret og sikker, hvilket gør det helt ideelt for os,” forklarer Josie. Puzzels Product Manager Harald Bakken tilføjer: “Internetafstemning er mere følsom over for hackere, og folk er vant til at stemme via SMS”.

Harald Bakken, Puzzels produktchef bag kulisserne.

Tester, tester … en, to, tre!

Forberedelserne til Eurovision Song Contest begynder et halvt år før konkurrencen. Hele afstemningsprocessen testes flere gange for at sikre, at den kører uproblematisk på selve dagen. “Vi sender individuelle tekstbeskeder til hvert enkelt konkurrencenummer uger før, showet starter, og igen blot nogle få timer før showet starter,” forklarer Harald.

Sikkerhed er en anden topprioritet for sådan et stort TV-show. “Sikkerheden omfatter ikke kun hardwaren, men også processerne bag optællingen af stemmerne,” siger Josie. “digame sikrer, at hver enkelt telekommunikationspartner og hver enkel TV-station overvåges af en operatør.”

Under udsendelserne holder digame og Puzzel tæt kontakt med hinanden i tilfælde af, at der opstår tekniske problemer. En af de største udfordringer er at sende afstemningsresultatet til digame, så snart afstemningen slutter. “Jeg har kun tre minutter til at sende en afstemningsrapport til digames platform,” afslører Harald. “Jeg er den første, der kender de norske resultater,” griner han.

“Det er vigtigt at modtage de endelige resultater fra hver enkelt telekommunikationspartner så hurtigt som muligt og sende dem til showet, så digames operatører, som befinder sig på stedet, hvor Eurovision Song Contest afholdes, kan forberede præsentationen af resultatet til tiden uden nogen forsinkelser,” forklarer Josie. Stemmerne konverteres derefter til point og overdrages til TV-værterne, der afslører den endelige optælling.

Måske du også kan lide…