1. Hjem
 2. Neighbourhood
 3. Aktuelt
 4. Blogg
 5. Fem metoder for å ta vare på din mentale helse når du jobber hjemmefra

Fra bloggen

Fem metoder for å ta vare på din mentale helse når du jobber hjemmefra

Å jobbe hjemmefra kan være en stor utfordring, spesielt på lang sikt. Så hvordan kan vi ta vare på vår mentale helse og samtidig klare arbeidsoppgavene hjemmefra?

Nå som Norge har vært gjennom nok en nasjonal nedstengning og levd med strenge restriksjoner over lang tid, har mange kundeservice-medarbeidere fått føle på konsekvensene. Samtidig som vaksinene rulles ut, ser det ut til at hjemmekontoret kommer til å vare en stund. Stengte skoler betyr at mange foreldre nå må hjelpe barna med hjemmeskolen også. For å holde oss friske og glade, er det viktig at vi tar vare på oss selv.

Hjemmekontor og mental helse – et øyeblikksbilde

Selv om det er mange fordeler ved hjemmekontor, kan det også være utrolig vanskelig å veksle mellom jobb og fritid. En undersøkelse fra 2020 om hvordan Storbritannias første nedstenging påvirket den mentale helsen, viste at 57 % av sysselsatte opplevde symptomer på angst. 64 % meldte om tegn på depresjon [1]. Samtidig viste en undersøkelse i regi av LinkedIn og The Mental Health Foundation at 56 % av sysselsatte opplevde en forverring av deres mentale helse [2]. De som nå jobber hjemmefra, lever i et stressfullt miljø både på samfunnsnivå og på personlig nivå. Det å finne nok timer i løpet av dagen til jobb, hjemmeskole og virtuelle sosiale aktiviteter, kan medføre at du føler deg tappet for energi og gjør deg mer utsatt for stress og utbrenthet.

Så hva kan du gjøre for å sikre at du opprettholder din mentale helse når du jobber hjemmefra som kundeservice-medarbeider, og samtidig fortsette å levere kundeservice av høy kvalitet?

1. Legg vekt på det positive

I utfordrende perioder er vet viktig å finne måter å holde positiviteten oppe. Tenk på tingene i livet som gjør deg glad, og omgi deg selv og arbeidsplassen din med ting som minner deg om dette.

Dekorer skrivebordet med:

 • Fotografier av familien, venner eller slektninger
 • Tavler med inspirerende sitater og bilder
 • Planter, bordpynt eller kunstverk
 • Stilige eller matchende skrivesaker
 • Påminnelser om dine måloppnåelser

En rask titt på ditt favorittbilde, en liten kvast fra hagen din, eller en flott tilbakemelding fra en kunde, kan gjøre selv de dårligste dagene litt bedre.

2. Legg til rette for å lykkes

Å jobbe hjemmefra er vanskelig nok om du ikke også er nødt å tenke på internettilkoblingen din eller dårlig lydkvalitet under telefonsamtaler, så etterspør og/eller invester i det rette utstyret.

Her er noen få tips:

 • Sørg for en pålitelig WiFi-tilkobling ved å ha arbeidsplassen nært ruteren din, eller invester i en WiFi-booster
 • Bruk støydempende headset for å sikre at du har lyd og opptak av god kvalitet (og som blokkerer uventet bråk fra barn eller kjæledyr)
 • Bruk profesjonelle, virtuelle bakgrunner under videokonferanser for å forhindre uventede gjesteopptredener fra familie og romkamerater

3. Hold kontakten

Å være sosial med kollegaer er bra for din mentale helse. Må du håndtere en vanskelig forespørsel? Husk å spørre om hjelp. Har du fått en stygg klage? Kontakt en venn som er god til å lytte. Var webmøtet en suksess? Feir det!

Å jobbe hjemmefra kan være isolerende, og kundeserviceleverandører som bruker en skybasert kundeserviceløsning bør dra nytte av de mange meldingsappene og gruppesamarbeidsverktøyene som er tilgjengelige. For eksempel, med Puzzels Microsoft Teams-integrasjon, kan medarbeidere umiddelbart koble inn kolleger for å spørre om hjelp og råd, samtidig som de holder fokuset på å levere kundeservice i ypperste klasse.

4. Beveg deg

I lockdown-tilværelsen hvor vi tilbringer det meste av tiden vår i hjemmet, får de fleste av oss ikke inn så mange steg som vi ønsker i løpet av dagen, og det kan ha alvorlige konsekvenser for vår mentale helse. For å løse dette må du finne kreative måter å komme deg i bevegelse på, og legge det inn i din daglige rutine. Prøv å gjøre skrivebordet om til en arbeidsstasjon hvor du kan skifte mellom både å sitte og å stå oppreist. Eller prøv å ta korte fem minutters pauser gjennom dagen for å strekke ut, eller å gå en liten runde rundt huset.

5. Koble av

En studie fra 2020 viste at mange britiske arbeidstakere endte opp med 28 timers overtid i gjennomsnitt hver måned når de arbeider hjemmefra [2]. Det tilsvarer fire ekstra arbeidsdager! Når vi jobber hjemmefra, har vi en tendens til å alltid være «pålogget». Dette visker vekk grensen mellom jobb og fritid og bidrar til dårlig mental helse [3].

Forsker på effektivitet, Dr. Adam Fraser, foreslår at man bør legge inn et 5-minutters daglig ritual for å reflektere, hvile og nullstille deg fra jobb og være klar til din neste rolle (som forelder, partner, venn eller romkamerat). Det kan være så enkelt som å pakke ned hjemmekontoret ditt, reflektere over dagen og ta tre dype åndedrag for å hvile og være i nuet. Du kan deretter nullstille deg og endre bevisstheten fra jobb til livet i hjemmet.

Frem positivitet

Hos Puzzel utvikler vi kontinuerlig nye måter å støtte våre kundeservice-medarbeidere, som jobber hjemmefra.

Med en sikker sky-tjeneste og et bredt utvalg av apper og integrasjoner, kan du kontinuerlig tilpasse din CCaaS-løsning til dine personlige behov i ditt hjemmekontor.

Kilder:

[1] https://www.theguardian.com/society/2020/sep/16/stress-anxiety-and-depression-levels-soar-under-uk-covid-19-restrictions

[2] https://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/health-news/uk-workers-work-home-stress-anxiety-mental-health-survey-a9497776.html

[3] https://www.dradamfraser.com/

Du liker kanskje også…