1. Home
  2. Neighbourhood
  3. Kunskapscenter
  4. Blogg
  5. Puzzel – digames partner för röstningen i Eurovision Song Contest

From the blog

Tags:

Puzzel – digames partner för röstningen i Eurovision Song Contest

De senaste fem åren har Puzzel i samarbete med digame GmbH levererat liveröstningen för Eurovision Song Contest. 


Varje vår samlas miljontals människor i Europa och Australien framför tv-skärmarna för att se Eurovision Song Contest. När röstningen öppnar tar de fram sina telefoner för att rösta och heja på sin favoritlåt. Men vad händer bakom kulisserna på världens största livemusikevenemang? Vart tar rösterna vägen? Hur räknas de? 
Följ med och kika in backstage! 


Vinnande prestationer 


Sedan 2004 har digame, som Europeiska radio- och tv-unionens officiella partner, levererat röstningslösningen för Eurovision Song Contest. Varje år samarbetar företaget med ett antal utvalda telekomleverantörer för att samla in och räkna rösterna under de livesända semifinalerna och finalen. 
Puzzel har hanterat liveröstningen via sms för Norge de senaste fem åren. ”Eftersom det är så många som deltar i omröstningen under Eurovision Song Contest, är det viktigt att ha partners med högeffektiva plattformar,” förklarar Josie Türk, projektledare på digame. ”Puzzel är en telekompartner vi kan förlita oss på när det gäller hantering av extremt många röster på mycket kort tid.” 
Vi har förbundit oss att hålla det totala antalet röster vi bearbetar varje år hemligt, men vi kan säga att norrmännen är mycket aktiva i röstandet jämfört med andra länder. Om du bara visste hur många röster som kan komma in på bara en halvtimme! 


Ljus, kamera, tagning! 

Puzzel har levererat teleröstningslösningar för några av Norges mest populära tv-program under tio års tid. Det rör sig om program som Idol, Big Brother, X Factor och Let’s Dance. 
Varje program kräver en egen, skräddarsydd konfiguration, vilket Puzzel kan erbjuda via sin molnbaserade kontaktcenterlösning. När det gäller Eurovision Song Contest hanterar Puzzel all liveröstning via sms och överför sedan slutresultatet till digames centrala röstningsplattform, PERP (Pan European Response Platform). 
Festivaltittarna får rösta på sin favoritlåt max 20 gånger, och får inte rösta på sitt eget lands bidrag. Varje gång Puzzel tar emot en röst skickas automatiskt ett meddelande där det bekräftas att rösten tagits emot och, förutsatt att den följer reglerna, godkänts. 
”Sms är fortfarande det enklaste och smidigaste sättet att rösta, och anslutningarna till andra sms-plattformar är mycket säkra och standardiserade, vilket gör lösningen idealisk för oss” förklarar Türk. Harald Bakken, produktchef på Puzzel tillägger: ”Internetröstning är mer sårbart för hackare, och folk är vana vid att rösta via sms”. 

Harald Bakken, Puzzels produktchef bakom kulisserna.


Ett, två, ett, två … testar! 


Förberedelserna inför Eurovision Song Contest börjar ett halvår innan tävlingen går av stapeln. Hela röstningsprocessen testas flera gånger för att säkerställa att allt löper smidigt när det gäller. ”Vi skickar enskilda sms till vart och ett av bidragsnumren några veckor före tävlingen och sedan en gång till när det bara är några timmar kvar till showen” förklarar Bakken. 
Säkerheten måste också prioriteras när det gäller ett tv-program i den här skalan. ”Säkerheten hänger inte bara på maskinvaran, utan också på processen för rösträkning” säger Türk. ”digame ser till att varje telekommunikationspartner och varje programföretag övervakas av en operatör.” 
Under tävlingarna håller digame och Puzzel tät kontakt i fall det skulle uppstå tekniska problem. En av de största utmaningarna är att överföra rösterna till digame så fort röstningen stänger. ”Jag har bara tre minuter på mig att överföra röstningsrapporten till digames plattform” avslöjar Bakken. ”Jag är den första som får reda på de norska resultaten”  säger han och skrattar. 
”Det är viktigt att så fort som möjligt få in slutresultaten från alla telekompartners och skicka dem vidare till programmet så att digames operatörer på plats i arenan kan förbereda resultatpresentationen i tid utan förseningar” säger Türk. Rösterna räknas sedan om till poäng och överlämnas till TV-värdarna som avslöjar de slutgiltiga resultaten. 


Vi på Puzzel vill ta tillfället i akt att gratulera digame till ännu ett väl genomfört uppdrag. Grattis också till 2021 års vinnare: Italien!

You might also like…