1. Home
  2. Neighbourhood
  3. Kunskapscenter
  4. Blogg
  5. Sex sätt för kontaktcenteragenter att förbli engagerade när de arbetar på distans

From the blog

Sex sätt för kontaktcenteragenter att förbli engagerade när de arbetar på distans

Contact center agent

Distansarbete har blivit den nya normen under 2020 och ser ut att fortsatta vara det för många kontaktcenter världen över. Nu när vi har jobbat hemifrån i över sex månader är det viktigt att försöka bryta dåliga vanor innan de blir inrotade – som att gå runt i pyjamas halva dagen eller jobba nonstop utan raster. Nu är rätt tid att ställa om sig själv för att behålla engagemanget och motivationen – och kunna leverera bästa möjliga kundupplevelse.

  1. Gå upp, gör dig redo – bli en morgonmänniska 

Visst kan det vara skönt att sova lite längre nu när man slipper pendla till jobbet, med det är viktigt att vi ger vår kropp och hjärna tid att vakna innan vi startar arbetsdagen. Försök att gå upp en timme tidigare än du behöver, för att låta hjärnan vakna långsamt. Passa på att ta lite egentid. Oavsett om du väljer att träna, gå ut med hunden, städa huset eller titta på nyheterna är det viktigt att ge dig själv den tiden – det är du värd. Att skrota runt i pyjamas kanske verkar lockande på morgonen, men det är ingen god vana att lägga sig till med. Rutiner är viktiga för att upprätthålla vår mentala hälsa och att klä på sig bidrar till att skapa struktur, vilket annars kan saknas när man arbetar hemifrån. Ofta leder det till att man känner sig lat och omotiverad.

Se också till att inte skippa frukosten. [1] Att äta frukost bidrar till att stimulera ämnesomsättningen och upprätthålla den energi och koncentration du behöver under hela förmiddagen. Om du hoppar över frukosten är det lätt hänt att du småäter för att få snabb energi, vilket gör att du känner dig omotiverad och mindre engagerad senare. Du vill väl inte somna under ett kundsupportsamtal, eller hur?

  1. Håll igång och drick vatten 

Som kontaktcenteragent arbetar man ofta vid ett skrivbord flera timmar i sträck och svarar på frågor, men det betyder inte att man måste sitta still. När våra vardagsrutiner vänds upp och ner är det många som rör mindre på sig utan att tänka på det. Alla vet att motion är hälsosamt, men det kan också öka produktiviteten i alla delar av livet. Motion ger dig inte bara mer energi och gör att du slipper den där eftermiddagsdippen, utan hjälper dig dessutom att hålla tempot uppe och ökar din mentala kapacitet.

Du bör också se till att få i dig mycket vatten. [2] Forskning visar att man kan öka sin produktivitet med 14 % genom att dricka vatten. Så skippa koffeinet och se till att lämna skärmen i några minuter för att fylla på vätskedepån.

  1. Teknikstrul 

Vi har alla upplevt ett supportsamtal där mottagningen är så dålig att vi inte kan höra agenten. Se till att du har bra internetanslutning genom att investera i en WiFi-förstärkare eller sitta nära nätverksroutern. Ett bra headset med brusreducering är också viktigt för att upprätthålla en hög ljudkvalitet i samtal och inspelning av samtal. Om du använder en laptop, placera den på en plan yta och använd ett externt tangentbord och en extern mus samt se till att skärmen är i ögonhöjd. Bordet som datorn står på ger stöd för handlederna och du slipper dessutom huvudvärk av att sitta och titta ner på en skärm under långa perioder.

Och så har vi det här med videosamtal! Om du använder kamera, tänk på vad och vem som kan synas i bakgrunden under samtalet. De flesta moderna lösningar för videosamtal erbjuder möjligheten till virtuella bakgrunder, så varför inte välja en snygg bakgrund, eller ännu hellre ditt företags logotyp?

  1. Din omgivning – rent rum, rent sinne 

Försök att sitta på samma plats hela tiden och undvik att förflytta dig mellan olika rum. En obekväm arbetsplats kan leda till sämre motivation. Ta 5 minuter i slutet av dagen för att röja upp på skrivbordet. Det är ett bevisat faktum att ett rörigt skrivbord kan vara distraherande och göra det svårt att fokusera på arbetet, vilket ökar stressnivån under dagen.

En ren och prydlig arbetsmiljö ökar produktiviteten och moralen, så se till att ha ordning och reda omkring dig. Ett skrivbord kan vara rena bakteriehärden, så i dessa tider är det viktigare än någonsin att hålla arbetsplatsen ren!

  1. Kontakt med kollegorna 

För att upprätthålla en bra arbetskultur när man jobbar på distans måste man se till att ha en effektiv kommunikation med sitt interna team. Det är därför viktigt att integrera verktyg och använda en CCaaS-lösning som möjliggör detta. Med Puzzels Microsoft Teams-integration kan användarna när som helst få en full översikt över hela organisationens kontakter och närvaro, via Agent Application. Med denna integration kan man på ett enkelt och användarvänligt sätt fokusera på kunden och samtidigt få hjälp och råd av sina medarbetare via Teams.

  1. Stämpla ut och stäng av 

Många agenter som nu arbetar på distans tenderar att jobba fler timmar än normalt. [3] En studie som utförts på uppdrag av LinkedIn i samarbete med The Mental Health Foundation visar att 56 % känner sig mer oroliga eller stressade, 24 % har problem med sin mentala hälsa och nästan en tredjedel (31 %) har svårt att sova, vilket ökar risken för utbrändhet. Även om det är fantastiskt att man får mer gjort när man jobbar hemifrån, är det viktigt med fasta arbetstider, både för hälsans och produktivitetens skull.

Varför inte testa något eller alla sex av våra bästa tips för att behålla engagemanget när du arbetar på distans? Berätta gärna för oss hur det går – vi vill gärna höra från dig!

[1] https://time.com/4786181/skipping-breakfast-health-benefits/
[2] https://habitgrowth.com/benefits-hydration-productivity/
[3] https://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/health-news/uk-workers-work-home-stress-anxiety-mental-health-survey-a9497776.html

You might also like…